Ma 2016. 12. 10, szombat, Judit napja van.

Események

További események...

Hosszúhetény Község Testvértelepülései

Hosszúhetény fejléckép; Hosszúhetény fejléckép; Hosszúhetény fejléckép;

Püspökszentlászló

Püspökszentlászló a Zengő hegy északi oldalának szűk völgyecskéjében, a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzetben található település. A kikapcsolódni és túrázni vágyók paradicsoma. A monda szerint Szent László királyunk egy vadászat alkalmával, a hirtelen kitört vihar elől a környék egyik barlangjában keresett menedéket, melynek helyén hálából később kis kápolnát építtetett. Ez az építmény lett a település alapja. A falu nevét először 1235-ben, egy adománylevél említi. A „Püspök” előtag azt jelzi, hogy a falu évszázadokig a pécsi püspök birtoka volt. A török hódoltság alatt a falu teljesen elnéptelenedett. 1760 körül érkeztek az első német telepesek. Fekvése miatt csak az út egyik felére tudtak lakóházakat építeni. Az utca végén található a kastély és a kápolna, melyet 1797-ben, gróf Esterházy Pál László pécsi püspök emeltetett. A csodálatos építményt hatalmas ápolt, hat holdas arborétum veszi körül, melyet Hettyei Sámuel püspök létesített. A parkban 25 fajta fenyőfa és 80 fajta egyéb növény található.  


A közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozó faluban összesen 32 telek található, nagyrészt eredeti állapotban megőrzött, több száz éves parasztházakkal. Állandó lakos kevés van, a házak nagy részét üdülőként használják, néhány házban falusi vendégfogadás is működik.


1995-ben Vácz Jenő (1914-2003) jezsuita szerzetes hitének és szervező munkájának köszönhetően, a falu közepén felépült az Életrendezés Háza. A Ház ma is a lelki megújulás, a pozitív életszemlélet, a kiegyensúlyozott, tartalmas életvitel kialakulását segítő programoknak ad otthont.


Püspökszenlászló az évek során a Mecsek kedvelt üdülőfalujává, a Dél-Dunántúl csiszolatlan ékkövévé vált. Köszönhetően szerencsés fekvésének, ezerarcú növényvilágának és kellemesen hűvös klímájának. A nyugalom, a minden év június végén megtartott búcsú, a lelki gyakorlatok mára szinte szakrális hellyé tették a falut.

Weblap: http://www.puspokszentlaszlo.hu/

Laptopszalon akció Hosszúhetényieknek

Időjárás

Hosszúhetény Község Önkormányzata

Cím:
7694 Hosszúhetény, Fő út 166.
Postacím:
7694 Hosszúhetény, Fő út 166.
Tel.: 06/20-290-1414
Fax.: 06/72-490-814-121
E-mail:
onkormanyzat@hosszuheteny.hu

© 2012 Hosszúhetény